Reduir i decréixer

(Comentari a l’article de Nicolas Ribas aparegut a eldiario.es amb el títol “Balears no sabe qué hacer con su basura”)

Una vegada més, es fa palès la incapacitat de la nostra illa per assolir els objectius de reciclatge de la normativa de les Illes Balears. Des de les actuals institucions es plantegen o exportar residus a Mallorca o construir una planta incineradora. Joan Carles Palerm del GEN-GOB ho té clar: una incineradora és la solució més fàcil, però a costa de construir en sòl rústic, continuar amb emissions de CO2 i sense solucionar el problema a mitjà termini, ja que a la llarga els residus de la mateixa planta incineradora acabarien a Mallorca perquè no es redueixen el nombre de residus totals. Per altra banda, no podem contemplar la possibilitat de no ser capaços de gestionar els nostres residus.

Tot el que no comenci per reduir i decréixer i, per tant, controlar el volum de residus és antiecològic i contraproduent. Intentar pal·liar l’actual crisi de gestió de residus mitjançant la construcció en sòl rústic o l’exportació a altres indrets no fa sinó retardar l’inevitable dins aquest model depredador.

Des d’Ara Eivissa, apostem pel decreixement i per assolir l’objectiu de reduir el volum de residus, i una vegada ja reduïts, reciclar tot el possible. Qualsevol mesura que no suposi un canvi de paradigma implica continuar i mantenir l’actual model de gestió de residus que s’ha mostrat totalment ineficaç i insostenible per fer front als problemes que ens aboca l’actual crisi climàtica.

Eivissa, 4 de maig del 2023

Vols participar?

Som una formació transparent. Omplint aquest formulari rebràs tota la informació d’Ara Eivissa. També pots contactar amb nosaltres a araeivissa@gmail.com

Som una formació oberta. Omplint aquest formulari tindràs veu i vot a les assemblees i podràs participar del Grup del teu municipi. Si tens dubtes, contacta amb nosaltres a araeivissa@gmail.com

Skip to content