Joan Ribas, candidat a l’alcaldia d’Eivissa: «Decréixer no vol dir deixar la gent tirada sense feina»

Toni Escandell Tur (Diario de Ibiza. Traducció Ara Eivissa)

Font original en castellà: https://www.diariodeibiza.es/elecciones/municipales/2023/05/17/joan-ribas-candidato-alcaldia-ibiza-87434675.html

És una de les cares visibles d’Ara Eivissa, però Ribas assenyala que la formació és assembleària, sense jerarquies. Cita aquest diari a les escales on, diu, segurament va fumar el seu primer cigarro.

L’exregidor de Benestar Social Joan Ribas es torna a presentar a les municipals sota la marca Ara Eivissa. Cita aquest diari als voltants del Teatre Pereira, ja que en aquesta zona la seva família va tenir el forn i pastisseria San José, Can Puvil. Ribas aposta sense embuts pel decreixement turístic: «Som valents i no tenim por de trucar a les coses pel seu nom» A la seva llista, Ara inclou cares molt joves (Núria Prieto o Adrià Rubio) en els seus primers llocs. L’extinent d’alcalde, que és DJ i voluntari a la Creu Roja, destaca que les noves generacions són imprescindibles en política..

Havia tornat a la feina i ara es torna a presentar. Per què?

Ho vaig decidir fa quatre mesos. Torno per obrir la porta a tota la gent jove, que són els que hauran de viure a Eivissa d’aquí 25 anys, i perquè facin el pas a la primera línia de la política. Són ells els qui viuran aquí arribat aquell moment. No és que no importi arreglar, per exemple, un esglaó si està malament, però m’importa més construir una Eivissa perquè sigui habitable d’aquí a 25 anys. I si no comencem a actuar ara, no ho tindrem. Ja sé que és un tòpic, però si nosaltres no fem política, la faran uns altres per nosaltres.

Com és la seva relació amb els seus potencials aliats, Rafa Ruiz, del PSOE, i Guadalupe Nauda, de Podemos?

Amb Rafa Ruiz és molt bona. Ens vam entendre bé [en ser companys de govern local] i vam poder treballar pel bé del municipi. Amb Guadalupe Nauda no hi tinc relació. Ens coneixem i ens saludem. Quan vaig ser regidor, tot i que se suposava que anàvem junts a les eleccions, alguna vegada fins i tot em feia oposició des de Sant Josep, de vegades era difícil d’entendre.

L’alcalde va dir que Airbnb no és benvingut a Vila. El comparteix?

Sí, completament.

Un gran problema de la ciutat?

La massificació que patim. A l’estiu tant de persones com de vehicles, principalment de vehicles. I això és per moltes qüestions, no només pel turisme. Tots els serveis són aquí.

El sobiranisme sempre ha tingut molt poc pes a aquesta illa. A què ho atribueix?

Hi ha diverses raons. Eivissa i Mallorca, per exemple, són comparables turísticament, però a Mallorca hi ha un percentatge de població autòctona que multiplica per molt la d’Eivissa. Això ja li dona una consistència a la identitat com a poble. Aquí, quan el turisme va començar a ser una indústria, va començar a venir una immigració de tot l’Estat que realment no ha tingut una integració dins del que és la identitat eivissenca, i probablement en la majoria de casos no és perquè no ho hagin desitjat, sinó perquè gairebé només tenien temps per treballar i sobreviure. Així que Eivissa és un lloc on pesa més que enlloc el vot de telenotícies, és a dir, el vot a partits estatals, els que surten a la televisió.

Però a Ara Eivissa hi ha moltes persones amb arrels de fora de l’illa.

Sí, els nets d’aquells que van arribar i que ja se senten molt més identificats amb la cosa eivissenca. I més que hem d’aconseguir!

El seu programa parla clarament de posar fre al monocultiu turístic. Com es fa això des d’un Ajuntament, amb les competències i els recursos que teniu?

A tots els candidats només els sento prometre, però jo no ho vull fer perquè sé que no tinc la capacitat de produir els canvis necessaris, tenint en compte la correlació de forces que tindrem. Però sí que podem començar a influir. Si em pregunten quina és la meva proposta estrella, el que responc és que ens hem de conscienciar. Cal començar a treballar transversalment dins de totes les àrees de l’Ajuntament amb una Agència de Transició Energètica per poder començar a fer front al que ens vindrà.

Podemos també parla de protegir el medi ambient i canviar-ne el model. Per què algú a l’esquerra del PSOE hauria de votar per Ara i no els morats?

Podemos realment no parla de decreixement, els sento parlar més de creixement sostenible, que per mi no deixa de ser un oxímoron. Hem de buscar les maneres de decréixer, cosa que evidentment provocarà unes circumstàncies que fins i tot poden arribar a ser traumàtiques per a la població, i les institucions també ens n’hem de fer càrrec. La indústria d’energia renovable pot ser un nínxol de treball, cal començar a explorar camins. El decreixement no es tracta de deixar la gent tirada sense feina, sinó de fer tots un exercici individual de disminuir el nostre consum.

Però el nivell de vida del ciutadà corrent ha decrescut. Tots hem de decréixer de la mateixa manera?

Haurien de decréixer més els qui més han crescut. Hi ha certs tipus de discurs que no m’agraden. L?altre dia van anunciar que hi haurà restriccions d?aigua. Això què vol dir? Que m’hauré de dutxar dos dies a la setmana perquè en un hotel d’aquí puguin entrar tres cops al dia en un jacuzzi? Primer que treguin el jacuzzi.

Va haver-hi polèmica amb el projecte de més de 500 VPO a Ca n’Escandell i la Comissió balear de Medi Ambient condiciona el creixement de la ciutat a l’estalvi d’aigua. Ara ho ha debatut?

I tant. És complicat dir-li a la gent que no volem construir més, i dir que no a les HPO mentre es construeixen habitatges de luxe a Cas Mut. Però no creiem que la solució sigui més maó. A Ara Eivissa en general pensem que construir més només dóna més carn als taurons. Hi ha qui ha aconseguit un habitatge públic i que acaba fent negoci i especulant. Això és la màxima perversió. A Vila hi ha gairebé 1.000 habitatges buits, només amb això hauria de ser suficient.

Creieu que Vila és una ciutat neta?

No considero que estigui bruta [mira al seu voltant]. La gent que diu que ho està tant, no sé si ha viatjat pel món. Encara que sembli una “perogrullada”, el fet que tinguem aquest clima, tan poc com plou, influeix molt. Hi ha estudis que ho demostren. Un candidat [José Luis Rodríguez, de Ciutadans] va comparar Vila amb Oviedo, i és ridícul, per raons climatològiques i perquè Oviedo és una ciutat amb població estable i sense massificació turística. Compara-ho amb Dénia, per exemple. Cal millorar, sí. El plec de la contracta de neteja ho va fer el PP, que sembla que ells ja no ho recorden. El més difícil és veure com fem plecs que prevegin la diferència de població que tenim d’estiu a hivern. Però el problema principal és l’incivisme.

—–

Pregunta: Ha llogat mai un pis turístic? Resposta: Un cop vaig anar a Berlín i vaig allotjar-me en un apartament.

    P: Quin és el personatge favorit? R: Miles Davis com a geni artístic que va revolucionar la música del segle XX i Angela Davis com a exemple de lluitadora pels seus drets.

    P: Fa compres per internet? R: Sí, principalment música amb vinil, ja que a Eivissa ens hem quedat sense botigues de discos.

    P: Quin llibre està llegint? R: ‘El amanecer de todo’, de David Graeber.

    P És fan d’algun equip? R: Sí, del Barça.

    P: Utilitza transport públic? R: Poc, perquè vaig gairebé sempre amb bici o scooter.

    P: Quan i on va ser la seva darrera gresca? R: Com a treballador de nit, fa molts anys que no em munto gresques. Per començar, només bec alcohol a casa i dinant.

Vols participar?

Som una formació transparent. Omplint aquest formulari rebràs tota la informació d’Ara Eivissa. També pots contactar amb nosaltres a araeivissa@gmail.com

Som una formació oberta. Omplint aquest formulari tindràs veu i vot a les assemblees i podràs participar del Grup del teu municipi. Si tens dubtes, contacta amb nosaltres a araeivissa@gmail.com

Skip to content