“Hem de posar fi a la impunitat dels lloguers turístics en residencial a Santa Eulària”

José Sánchez Rubiño (Eivissa, 9 de desembre de 1975) es posa al capdavant d’Ara Eivissa per portar el canvi a l’ajuntament de Santa Eulària. Ha estat quatre anys regidor al Consistori des Riu amb Guanyem. Sánchez Rubiño és professional del sector aeri, especialitzat en seguretat i formació. Va graduar-se com Tècnic en Empreses i Activitats Turístiques a l’Escola Universitària de Turisme d’Eivissa i Formentera l’any 2000. També és el tercer a la llista del Parlament de la coalició.

Quina valoració fa de la legislatura que s’acaba?

Ha estat una legislatura marcada pel greu problema de l’alt preu de l’habitatge de lloguer, motivat pel lloguer vacacional en sol residencial, on cap institució ha estat capaç de fer res per combatre-ho. No hi ha hagut labor inspectora, ni voluntat política d’afrontar seriosament aquest problema. Les solucions que s’han proposat fins ara solament han estat més construcció, més ciment, i més destrucció del nostre entorn.

Què li retreu a l’equip de govern?

Hi ha molts temes que s’han deixat de banda i que requereixen una actuació urgent. Hi havia una oportunitat d’or d’obrir el debat sobre la gestió de l’aigua, vital pel futur del nostre municipi. El Partit Popular ha enganyat a tothom deixant de banda el debat de quin tipus de gestió volem, tal com havia promès quan es va constituir la Comissió de l’Aigua a instància nostra. A Santa Eulària es dóna la circumstància que tenim la quasi totalitat dels pous i xarxes comprats amb sous públics, mitjançant una empresa pública, però s’ha cedit la gestió de la xarxa a una empresa privada, Aqualia, que no ha fet cap inversió en la xarxa. És una presa de pèl en tota regla.

Quina és la primera mesura que aplicarà si governa?

La primera mesura i més urgent és la de posar fi a la impunitat dels lloguers turístics en residencial que comporten no solament una oferta turística il·legal sense cap mena de control, sinó també la pujada desorbitada de preus de lloguer a causa de la reducció d’oferta de lloguer per aquest factor. Impulsarem mesures de coordinació entre les diferents administracions, insulars i municipals, perquè les policies locals col·laborin en el control i inspecció de les activitats, amb un seguiment de les denúncies rebudes pels veïns.

Digui’m els principals problemes als quals s’enfronta Santa Eulària.

Al marge de la manca d’habitatge pel lloguer turístic il·legal, hem d’afrontar que hi ha un greu problema amb el reduït percentatge de reciclatge que tenim al nostre municipi. Hem tocat sostre pel que fa a consum de recursos, i hem d’aturar aquest creixement incontrolat. De fet, necessitem posar ordre a l’urbanisme i aturar la destrucció i el consum de territori que ha caracteritzat els 40 anys de la dreta a aquest municipi. Casos com l’actual urbanització de Cala Pada, on volen transformar sol residencial en turístic no els podem permetre.

Quines mesures durà a terme per a solucionar-los?

L’abocador de Ca na Putxa, amb el ritme actual de recepció de residus de tota l’illa, estarà ple en menys de 5 anys. Hem de posar en marxa un sistema de recollida selectiva porta a porta, per tal de facilitar i obligar als veïns a fer-se càrrec d’aquesta realitat: o reciclem o en menys de cinc anys no tindrem cap lloc on abocar els nostres fems. Pel que fa als excessos urbanístics, hem de tenir en compte que els actuals governs de dretes són els hereus dels que varen planificar el creixement sense control que ha viscut aquest municipi des dels anys 80. La clau per tant és canviar el planejament urbanístic, adreçant-nos a l’estudi de capacitat d’acollida que impulsarem a escala insular, i fer-ne un de nou basant-nos en aquestes directrius, i deixar de banda les polítiques actuals de terra cremada i fets consumats que ens han portat fins aquest límit. Un bon exemple és es Figueral, on fa 40 anys o més es va permetre la construcció de desenes de pisos sense cap mena de subministrament d’aigua ni sistema de clavegueram, i ara, passat el temps, els veïns encara reclamen, amb tota la raó del món, que amb els seus impostos els arribin els mateixos serveis que a la resta de ciutadans del municipi.

Amb quins partits pactaria per a formar govern? Té línies vermelles?

A veure, nosaltres hem saltat al terreny de joc a guanyar i més a Santa Eulària, on tot està obert com no ho ha estat en tota la democràcia. Però també som realistes i potser els números obliguen a entendres amb altres. Tampoc ens fa por. Allà on hem governat hem estat socis lleials, procedim de la cultura del pacte i de l’enteniment sobre la base del programa, programa, programa. A Vila, per exemple, s’ha seguit un pla de mandat negociat abans de repartir cadires. Això és per a nosaltres la nova política.

Per què l’han de votar els ciutadans?

Perquè som l’única formació d’esquerres municipalista, progressista i insularista que no vol veure aquesta terra destruïda, i proposa mesures basades en el sentit comú, i no en els interessos de cap xarxa clientelar.

Digui’m quines mesures contempla per a facilitar l’accés al lloguer i a la compra d’habitatge?

Lluitant contra el lloguer vocacional en sol residencial, que treu habitatges del mercat. Establint bonificacions de l’IBI als propietaris que lloguin tot l’any a preu regulat. Instaurant un Servei Municipal de l’Habitatge que faci d’intermediador entre propietaris i lloguers, i impulsant noves formes de propietat, com són les cooperatives d’habitatges en règim de cessió d’ús.

I en matèria de transport i mobilitat?

En primer lloc, posant al transport públic com eina vertebradora del canvi en mobilitat que necessita el nostre municipi, i al mateix temps, pacificant el tràfic a l’interior dels pobles i nuclis urbans, amb més pàrquings dissuasoris. Els nuclis urbans han d’estar destinats als vianants i restringit solament als vehicles dels residents i persones amb diversitat funcional.

Entrevista extreta de Noudiari.es

Vols participar?

Som una formació transparent. Omplint aquest formulari rebràs tota la informació d’Ara Eivissa. També pots contactar amb nosaltres a araeivissa@gmail.com

Som una formació oberta. Omplint aquest formulari tindràs veu i vot a les assemblees i podràs participar del Grup del teu municipi. Si tens dubtes, contacta amb nosaltres a araeivissa@gmail.com

Ves al contingut