Eivissa no té rei

L’actual cap d’estat no ens representa. Som demòcrates. Com a demòcrates, pensem que els càrrecs públics s’han d’escollir democràticament. I perquè som demòcrates, el seu pare tampoc no ens va representar mai.

A Eivissa, a Formentera, i a la resta de l’Estat, cada dia som més les persones que rebutgem sense matisos la figura del rei. Però el rei, es digui Juan Carlos, Felipe o Leonor, només és la cara visible d’un entramat d’institucions postfranquistes, la Casa Reial, l’Audiència Nacional, el Tribunal Suprem, el Tribunal Constitucional, la Junta Electoral… que ens imposen cada dia lleis injustes i democràticament inacceptables. L’actual cap d’estat representa aquest corporativisme empresarial i polític que patim i que ens imposa les privatitzacions a sanitat i educació, que s’enriqueix amb les infraestructures públiques i que ha destrossat el territori i el medi ambient. Aquest funcionament pervers queda demostrat una vegada i una altra per les seves portes giratòries, que són la recompensa econòmica als polítics més servils i obedients. Tot això ho fan emparats per les seves lleis, però quan la Llei no els hi basta, activen altres mecanismes, il·legals i antidemocràtics: la Policia Patriòtica, els GAL, la venda d’armes a la monarquia absolutista de l’Aràbia Saudita, el Cas Noos, les comissions il·legals de l’AVE a la Meca… la llista és interminable. Mentrestant, als qui democràticament volem canviar les coses, ens prohibeixen votar, ni per decidir quin cap d’estat volem, ni quin model constitucional, ni quina relació han de tenir els pobles i nacions de l’Estat. Fins i tot condemnen els nostres artistes per cantar veritats palmàries com que “los Borbones son unos ladrones”.

Senyor Felipe de Borbón, aprofitant que fa turisme a les illes, com feia el seu pare, li volem dir cara a cara, sense genuflexions medievals, que no ens representa ni ens representarà mai. No li demanem cap ajut per recuperar l’economia i el turisme. Li exigim que abdiqui immediatament, per així poder sortir veritablement de totes les crisis a les quals ens heu ficat. Vostè sap tan bé com nosaltres que la legitimitat que ostenta li ve per línia directa d’un cop d’estat que va ensorrar amb sang l’oportunitat d’Espanya de ser una república exemplar, moderna i democràtica.

Ningú més jove de 60 anys va votar la Constitució del 78 ni l’ha pogut refrendar mai. Ningú, ni major ni menor de 60 anys, hem votat mai “monarquia o república”. Recordem-ho: Adolfo Suárez va confessar a la televisió que no va permetre el referèndum l’any 1977 “perquè l’hauria perdut”. La patètica fugida de Juan Carlos, orquestrada pel CNI i recolzada per l’actual govern de coalició, no fa sinó reafirmar-nos en els ideals republicans: Llibertat, igualtat i fraternitat.

Totes i tots nosaltres, tant si volem constituir la tercera república espanyola, com si volem una república catalana independent o exercir el dret d’autodeterminació a les altres nacions de l’Estat, creiem que ha arribat el moment: abdicació i referèndum. L’actual cap d’estat ha d’abdicar immediatament per no seguir els passos del “duque empalmado” i del “rey campechano”. I la ciutadania hem d’exigir, a tots els partits que es denominen republicans, l’inici d’un procés constituent per la ruptura democràtica que ja demanàvem als anys 70. Cap monarquia és acceptable al segle XXI, i una dinastia corrupta com la dels Borbons encara menys.

Som demòcrates. I com a demòcrates, creiem que els càrrecs públics s’han d’escollir democràticament. I perquè som demòcrates, ni Juan Carlos, ni Felipe, ni Leonor, ni cap altre cap coronat, no ens representaran mai.

Ara Eivissa

Vols participar?

Som una formació transparent. Omplint aquest formulari rebràs tota la informació d’Ara Eivissa. També pots contactar amb nosaltres a araeivissa@gmail.com

Som una formació oberta. Omplint aquest formulari tindràs veu i vot a les assemblees i podràs participar del Grup del teu municipi. Si tens dubtes, contacta amb nosaltres a araeivissa@gmail.com

Skip to content