Font: Sindicat de llogateres @deinquilinas
Divendres 9 de Juliol, diferents plataformes socials es van reunir davant del Banc Sabadell de la ciutat d’Eivissa per mostrar el seu rebuig a les pràctiques inhumanes amb què han tractat als seus clients. El banc ha venut tots els seus habitatges a el fons voltor Promontoria Coliseum, una empresa filial de el fons internacional Cerberus, un dels grans casolans d’Espanya, deixant indefenses a milers de famílies que porten rebent, des de llavors, un assetjament constant per part dels nous propietaris perquè abandonin els habitatges.
Aquesta venda afecta a Eivissa a tot un bloc de pisos situat al Carrer Lugo, a la badia de Portmany, i a una companya de Santa Eulària. En total, unes 12 famílies, clientes de Solvia i Sogeviso, porten mesos rebent trucades constants, sempre d’empreses diferents, en què reclamen que s’abandoni l’habitatge tot i tenir contractes en vigor. En el reclam s’inclou sempre un petit suborn que no cobreix el dany econòmic que suposa entrar en l’actual mercat de lloguer en un dels territoris més cars de tot l’Estat. Les trucades, en moltes ocasions, donen per fet que són okupes, que tenen el lloguer vençut, que no estan pagant i una infinitat d’invencions per soscavar psicològicament la família. Però no tot són trucades, també es personen a l’edifici gent vestida de trajo, de vegades amb policia, els hi tanquen trasters i pàrquings i fins i tot es deixa de cobrar el lloguer, preparant-se per una ràpida expulsió per impagament.
El Banc Sabadell intenta rentar-se les mans quan se li demanen explicacions. No obstant això, és el principal culpable d’aquesta atrocitat, puix que podrien haver venut els habitatges a particulars i fins i tot haver respectat els contractes de lloguer amb opció a compra, però és un negoci que té el seu risc. El Banc Sabadell havia de prendre la decisió de renovar o desnonar les famílies que estan amb contracte social a Sogeviso, el que hagués suposat la repulsa de tota la societat i un dany important a la imatge del banc. Per això van preferir traspassar els seus immobles a un altre tipus d’empresa, acostumada a no haver de donar la cara, i amb la capacitat de fer la feina bruta.
La solució a aquesta problemàtica és complexa. És difícil fer seure i negociar a una empresa que té del seu costat una llei creada per al seu benefici. Jutges, policia i fins i tot polítics es poden veure obligats a seguir el joc a qui viu de destruir la societat. No per això hem de desistir. Si cada part implicada fa bé el seu paper, podrem evitar que aquest tipus de negoci s’implanti al nostre territori. D’una banda, la societat civil ha de seguir lluitant, dia rere dia, contra el Banc Sabadell i el fons voltor Promontoria Coliseum, hem de seguir sortint al carrer, en mitjans i, sobretot, hem de tenir cura de les nostres veïnes. Des del punt de vista administratiu, cal assegurar-nos que aquests habitatges no passaran a mans del fons voltor. Per fer això hi ha dos camins: Des de l’Ajuntament de Sant Josep s’han de delimitar zones de tempteig i retracte, perquè aquest pugui comprar el bloc quan es comencin a fer operacions immobiliàries i, des del Govern Balear, s’ha de posar en pràctica la llei d’habitatge, que prohibeix tenir un pis buit més de dos anys, donant-los poder a expropiar l’ús de l’immoble. Perquè, per més inri, els habitatges que està recuperant el fons voltor es tapien, actuant en contra de la finalitat social d’aquest bé de primera necessitat.
Des del Sindicat d’inquilines volem agrair a totes les persones i moviments socials que ens van acompanyar l’altre dia davant de banc. Les nostres veïnes han fet un pas valent i és el nostre deure acompanyar-les en la seva lluita, que és també la nostra.