Comunicat d’Ara Eivissa en suport al poble Sahrauí

El poble sahrauí continua patint les agressions del Marroc contra l’antic Sàhara espanyol, amb el desenteniment còmplice dels darrers governs de PP i PSOE. El Marroc, i l’Estat espanyol com a part implicada en el procés de descolonització del territori, han incomplert sistemàticament l’acord internacional que obliga a la celebració d’un referèndum al Sàhara Occidental. La violació dels drets humans per part del govern marroquí és una constant front dels drets d’un poble que se sent abandonat per les institucions espanyoles i europees, en tant que van ser ciutadans espanyols. Malgrat aquest abandonament per part de les autoritats, els i les sahrauís han comptat durant anys amb la solidaritat dels moviments socials i dels pobles sense estat de l’actual Regne d’Espanya.

En les últimes setmanes s’ha produït un increment de la tensió al Sàhara. L’exèrcit marroquí s’ha desplegat a la zona fronterera del Guerguerat, amenaçant de nou al poble sahrauí i reprimint a la població que reclama el seu legítim dret a un referèndum, tal com estableixen les resolucions de l’ONU. Aquesta tensió ha anat augmentant fins els actuals successos de caràcter bèl·lic, la finalització de l’alto el foc, i el retorn a la casella de sortida d’un conflicte armat a molt pocs quilòmetres de casa nostra. Des de l’aprovació del pla de pau del 1991 de les Nacions Unides, el conflicte no ha avançat en la seva resolució, paralitzat a causa de l’actitud intransigent dels Regnes marroquí i espanyol, que han impedit, per acció o per omissió, la celebració del referèndum d’autodeterminació al Sàhara Occidental.

Per tot això, des de l’espai polític d’Ara Eivissa:

  1. Exigim al govern de l’Estat fer-se càrrec de les seves obligacions respecte uns ciutadans que van ser espanyols, i que defensi els acords internacionals i els drets humans del poble sahrauí. Que exigeixi, de la mateixa manera, als organismes internacionals el compliment per part del Regne del Marroc dels acords internacionals i l’alliberament dels activistes sahrauís que romanen a les presons marroquines.
  2. Demanam al govern espanyol que exigeixi als organismes internacionals com l’ONU i la Unió Europea el compliment dels acords i l’activació del necessari referèndum d’autodeterminació del Sàhara Occidental. Aquest referèndum s’haurà de celebrar amb la tutela efectiva de les Nacions Unides, amb totes les garanties democràtiques, i, a través d’una pregunta clara, haurà de preveure la possibilitat de la independència per al poble sahrauí.
  3. Que, davant l’agreujament de la situació i l’escalada de la tensió a la zona fronterera del Guerguerat, el govern espanyol i la Unió Europea prenguin les accions polítiques i diplomàtiques necessàries per exigir al Regne del Marroc el respecte als drets humans del poble sahrauí fins a trobar l’única solució possible, la solució política i pacífica definitiva a través del compliment de les resolucions de l’ONU en relació a l’autodeterminació del poble Sahrauí.
  4. Demanam al govern espanyol que exigeixi a l’ONU nomenar un Enviat Personal per al Sàhara Occidental —vacant des de fa més d’un any—, i a la Missió de les Nacions Unides per al Referèndum al Sàhara Occidental (MINURSO) renovar el seu mandat amb competències en matèria de Drets Humans i vocació de protecció i promoció dels drets civils, polítics, econòmics, socials i culturals de la població sahrauí.
  5. Condemnam les accions de violació de l’alto el foc de 1991, a la zona fronterera del Guerguerat i instem al Govern de l’Estat a fer el mateix, exigint la retirada immediata de les forces militars presents i el cessament de les accions bèl·liques facilitant les condicions necessàries perquè es reprenguin les negociacions entre representants marroquins i sahrauís per poder arribar a la solució pacífica i definitiva del conflicte i al compliment de totes les resolucions de l’ONU respecte als drets del poble Sahrauí.

Vols participar?

Som una formació transparent. Omplint aquest formulari rebràs tota la informació d’Ara Eivissa. També pots contactar amb nosaltres a araeivissa@gmail.com

Som una formació oberta. Omplint aquest formulari tindràs veu i vot a les assemblees i podràs participar del Grup del teu municipi. Si tens dubtes, contacta amb nosaltres a araeivissa@gmail.com

Skip to content