Ara Eivissa vol la creació de l’agència insular de l’aigua i la mancomunitat de serveis

El candidat d’Ara Eivissa a la presidència del Consell, Arnau Mañas, denúncia el malbaratament de recursos que suposa l’existència de contractes municipals de gestió del servei d’aigües, quan a dia d’avui totes les xarxes de l’illa estan interconnectades i el proveïdor d’aquest recurs «és només un, l’Agència Balear de la Qualitat de l’Aigua. El més lògic és que davant un únic venedor, també els ‘compradors’ s’uneixin per aconseguir un millor preu i no hi ha millor manera que fer-ho a través d’una agència insular que també es faci càrrec del funcionament de la xarxes tant la de subministrament com la d’aigües residuals», ha afirmat Arnau Mañas, per avançar en el control des del Consell «del cicle integral de l’aigua».

Aquesta agència insular es subrogaria el personal de les actuals contrates municipals, que en la majoria de casos estan en mans d’una mateixa empresa i gairebé totes han estat prorrogades molt més enllà de la seva duració inicial. «Ara és el moment d’acabar amb aquesta situació irregular i posar al dia un servei públic que és vital per gestionar un recurs tant escàs com és l’aigua de consum humà», considera el candidat. Això és perquè només Sant Antoni ha renovat recentment la seva contrata mentre que a Eivissa estan fora de termini per seguir prorrogant l’actual contrata del servei, igual que  Sant Josep. Mentre, Santa Eulària ha allargat l’adjudicació actual fins el 2025, però en unes condicions «com a mínim qüestionables que es podrien revisar per anul·lar aquesta decisió».

Arnau Mañas creu que seguir amb cinc serveis municipals diferenciats a Eivissa «és un error quan les necessitats d’inversió són d’interès general de l’illa. Si una aigua tan cara com la que surt de la potabilitzadora de Santa Eulària es perd perquè la xarxa de Sant Josep està obsoleta i plena de fuites i per allí s’escolen la meitat dels litres que s’envien, el problema és de tots els eivissencs», conclou.

Una situació «igual d’absurda» es viu en la gestió dels residus, una de les principals despeses a cada municipi que «sortiria molt més barata si es prestés des d’una mancomunitat insular», segons el candidat a presidir el Consell. A dia d’avui tots els municipis fan servir el mateix abocador, «però el fet que cada ajuntament exigeixi unes coses diferents a les seves empreses de neteja fa que la vida útil de Ca na Putxa s’estigui escurçant molt més ràpid del que ens convé» i per això els objectius de reciclatge i reutilització han de ser «comuns a tots els eivissencs».

Un servei insular permetria abaratir el preu de compra de la flota necessària per la recollida  de residus i asseguraria «unes condicions de feina de qualitat per els treballadors, que ara estan en mans de grans empreses que només busquen el seu benefici, no el dels ciutadans».

Ara Eivissa considera també que hi ha altres situacions on s’hauria d’estudiar la possibilitat de mancomunar serveis «que permetrien gestionar-los millor i abaratir el seu cost mantenint el seu control públic».

Font: Ara Eivissa

Notícia publicada al Periódico de Ibiza (13/05/2019).

Vols participar?

Som una formació transparent. Omplint aquest formulari rebràs tota la informació d’Ara Eivissa. També pots contactar amb nosaltres a araeivissa@gmail.com

Som una formació oberta. Omplint aquest formulari tindràs veu i vot a les assemblees i podràs participar del Grup del teu municipi. Si tens dubtes, contacta amb nosaltres a araeivissa@gmail.com

Ves al contingut