Ara Eivissa vol que la gestió dels residus sigui pública i orientada a la política de residus zero a tots els ajuntaments.

«El conflicte laboral que plantegen els treballadors de l’únic abocador de l’illa es ve a sumar als que ja hi ha oberts a diverses contrates municipals d’aquest servei i tots plegats, són la prova evident que l’actual model de gestió dels residus no funciona a la nostra illa», ha dit el candidat a presidir el Consell d’Ara Eivissa, Arnau Mañas, que reitera que aquest, com la resta de prestacions bàsiques «han de gestionar-se des de l’administració i no deixar-se en mans d’empreses que solament busquen el propi benefici».

La coalició municipalista no només planteja el rescat de la recollida de residus, adjudicats a diverses empreses, i de la gestió de l’abocador, de competència insular. «El que volem és gestionar aquests serveis de forma mancomunada, per optimitzar el seu funcionament i reduir costs», ha dit Arnau Mañas, que considera «urgent acabar amb absurditats com la situació actual en què empreses que formen part de la UTE que explota l’abocador es cobren a sí mateixes per dipositar els residus que recullen a les contrates que exploten per separat als municipis d’Eivissa i Formentera».

En una situació com la de Ca na Putxa, amb una vida útil que s’està escurçant de forma alarmant per una gestió dels residus insuficient, és urgent implantar mesures com les que proposa Ara al seu programa. La principal és «estudiar quan abans la conversió del recinte en una planta de generació d’electricitat per biomassa, aprofitant els residus que allà s’acumulen i processant també les restes vegetals que es generen a l’illa», ha apuntat el número 3 de la llista al Consell, Esteban Morelle. Pel que fa als ajuntaments, Ara Eivissa considera urgent implantar la recollida «porta a porta dels fems de la fracció orgànica, que està donant molt bon resultat allà on s’ha posat en marxa». Morelle també aposta per endegar un sistema de bonificacions per als comerços que afavoreixin la reducció en el volum de residus amb sistemes de devolució i retorn d’envasos, per exemple, la obligatorietat de portar els residus voluminosos als punts verds i la prohibició de la incineració de residus a l’illa, com poden ser les restes de poda.

Dins del canvi de model que planteja la coalició, es vol potenciar la reutilització d’elements fàcilment valoritzables com roba, electrodomèstics usats o mobiliari de segona mà, donant suport a les iniciatives que busquin donar-los una segona vida. Una altra de les primeres mesures que promourà Ara Eivissa «és la supressió dels plàstics a les escoles públiques, amb una guia de bones pràctiques i la creació de premis a les escoles que assoleixin els Zero Plàstics».

Eivissa, 17 de maig de 2019

Vols participar?

Som una formació transparent. Omplint aquest formulari rebràs tota la informació d’Ara Eivissa. També pots contactar amb nosaltres a araeivissa@gmail.com

Som una formació oberta. Omplint aquest formulari tindràs veu i vot a les assemblees i podràs participar del Grup del teu municipi. Si tens dubtes, contacta amb nosaltres a araeivissa@gmail.com

Ves al contingut