Josep Antoni Prats: “Som l’única candidatura que combina els valors progressistes amb els insularistes”
Josep Antoni Prats Serra (Eivissa, 9 de desembre de 1968) es presenta a l’alcaldia de l’Ajuntament de Sant Josep per la coalició Ara Eivissa després de que Esquerra Republicana de Catalunya decidís incorporar-se a aquesta coalició. Ha militat activament a ERC des de la fundació de la secció local del partit a Eivissa l’any 1993. Ha estat regidor del municipi entre 1999 i 2015, on va formar part de l’equip de govern entre els anys 07-11. Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona (UB) exerceix de professor de Secundaria i és associat al departament de Geografia de la Universitat de les Illes Balears (UIB).
Pregunta: Quina valoració fa de la legislatura que acaba?
Resposta: Ha estat un mandat sense gaire coses destacades. S’ha treballat en projectes que fa massa anys que no arriben a acabar-se (com la distribució d’aigua potable), però s’han aturat altres molt importants, com l’ordenació territorial. L’equip de govern no ha sabut transmetre il·lusió per millorar les coses ni ha presentat projectes nous.
Què li retreu a l’equip de govern?
Que no hagi estat capaç de completar les feines iniciades en molts aspectes durant l’anterior mandat progressista 2007-11 (en especial en temes territorials), que no s’hagi fet res en aspectes com l’habitatge, que no s’hagi implicat en la gestió dels espais naturals del municipi, que no hagi controlat millor aspectes com el soroll o l’excessiva ocupació de les platges, que no s’hagi acabat cap nova infraestructura cultural (com l’auditori de Cala de Bou) o que no s’hagi tingut en compte la nostra llengua en moltes actuacions municipals.
Quina és la primera mesura que executarà si governa?
Recuperar tota la feina feta d’ordenació del territori els anys 2007-2011 per iniciar d’immediat la redacció d’un Pla General d’Ordenació Urbana respectuós amb els valors naturals del territori i que sigui capaç d’ordenar les àrees urbanes i dotar-les dels serveis que necessita la ciutadania.
“Necessitam un PGOU respectuós amb els valors naturals del territori i que sigui capaç d’ordenar les àrees urbanes i dotar-les dels serveis que necessita la ciutadania”
Digui’m els principals problemes als quals ha de fer front el seu municipi.
Completar la xarxa de distribució d’aigua potable i evitar que es produeixin pèrdues significatives, la participació municipal en la gestió dels grans valors naturals del territori, en especial del Parc Natural de Ses Salines i de la Reserva Natural dels Illots de Ponent, l’ordenació dels nuclis urbans per tal d’obtenir espais públics, dotar de zones verdes i d’infraestructures públiques; la manca de control de les activitats que generen soroll; el tancament d’alguns passos tradicionals a la costa; la manca d’espais culturals a zones amb molta població com Cala de Bou i Sant Jord; l’abandonament del tram de costa entre Port des Torrent i Sant Antoni; la manca d’oferta en serveis assistencials i socials en general; la manca de cap política sobre habitatge i la despreocupació per protegir i utilitzar la nostra llengua.
Quines mesures té pensades per aquests problemes?
Un Pla General que ordeni les zones urbanes per tal d’aconseguir zones verdes i equipaments i que protegeixi de forma efectiva les àrees rurals mantenint el nostre paisatge propi. També s’ha de completar la xarxa de distribució d’aigua potable i pla d’eliminació de pèrdues. El control efectiu de les activitats sorolloses; la participació real en els òrgans de gestió del Parc Natural de ses Salines i la Reserva Natural dels Illots de Ponent; l’elaboració de Plans de Gestió de totes les àrees protegides del municipi; un pla de soterrament de línies aèries en el Parc Natural de Ses Salines; acabament del Centre Cultural de Cala de Bou i dotació d’un nou a Sant Jordi; la instal·lació d’un passeig integrat en l’entorn entre Port des Torrent i Sant Antoni; l’augment de plantilla i de serveis que s’ofereixen des de les unitats de serveis socials municipals; ajudar la gent del camp a mantenir les seues finques, posar-les en producció i evitar la degradació del paisatge que suposa el seu abandonament i contribuir a la cura i manteniment de la nostra llengua, manifestacions culturals i patrimoni.
Amb quins partits pactaria per formar govern? Té línies vermelles?
Nosaltres som una coalició progressista, i a la vegada defensora de la nostra llengua, identitat, cultura i patrimoni. Qualsevol que vulgui pactar amb naltros haurà d’acceptar aquestes dues línies de treball, i en cap cas pactaríem amb qui vulgui anar-hi en contra.
“L’Ajuntament no ha estat capaç de completar les feines iniciades en molts aspectes durant l’anterior mandat progressista 2007-11”
Per què han de votar Josep Antoni Prats els ciutadans?
Perquè som l’única candidatura que combina els valors progressistes amb els insularistes, i perquè som un equip de gent, molts d’ells molt joves, que estimam aquesta terra i no la volem veure destruïda, ni volem veure com es perden els nostres senyals d’identitat.
Quines mesures preveu per facilitar l’accés al lloguer i a la compra de vivenda?
Lluitar contra l’oferta turística il·legal que treu vivendes del mercat d’habitatge; bonificar l’IBI als propietaris que lloguin tot l’any a preu regulat; garantir línies d’ajudes per a joves per aconseguir habitatges; donar oportunitats a cooperatives d’habitatge cedint sòl condicionant l’ús i instituir el Servei Municipal d’intermediació entre propietaris i llogaters
I en matèria de transport i mobilitat?
Col·laborar amb el Consell d’Eivissa per tal de millorar els serveis públics de transport, i així es converteixin en una alternativa real al transport privat; reordenar els nuclis urbans per millorar l’eficiència de la circulació; elaborar un pla de recuperació i manteniment de tots els camins i senderis públics del municipi, mantenint-ne les característiques tipològiques tradicionals; garantir el manteniment dels accessos públics, en especial a la costa; millorar les interseccions de la carretera Eivissa – Sant Josep – Sant Antoni per tal de millorar la seguretat i evitar embussos; fer possible la mobilitat alternativa als cotxes (bicicletes, a peu pels nuclis urbans i les perifèries…) i limitar l’accés de vehicles privats a l’entorn del Parc Natural de Ses Salines.
Notícia extreta del Nou Diari (16/05/2019)