Extracte de les entrevistes publicades a Diario de Ibiza el 25 de maig 2023.
Pocs dies abans de les eleccions, representants joves de diferents partits d’Eivissa reflexionen sobre el nivell d’implicació de les noves generacions en la política i parlen del seu procés personal de politització. (…)
Ara Eivissa: Núria Prieto és cofundadora d’Empresada Feminista
La número 2 d’Ara Eivissa a l’Ajuntament d’Eivissa és Núria Prieto (28 anys), cofundadora i activista del grup Emprendada Feminista. Com Roselló, els primers passos en política van ser en la lluita pels drets de les dones, concretament, el tercer any d’universitat. Prieto, que és mestra, va estudiar a Madrid on va formar part de col·lectius feministes, a Alcalá de Henares.
Recorda amb emoció la multitudinària manifestació del 8M del 2018 a Madrid i destaca que aquest moviment ha aconseguit involucrar les noves generacions. «Una de les coses que més m’?’ha agradat del 8M d’aquest any ha estat veure alumnes de les escoles, dels instituts. Parles amb noies menors i saben molt més que jo a la seva edat. Aleshores jo no en tenia ni idea».
Prieto reconeix que hi ha certa desafecció i que el malestar de la joventut no sempre es tradueix en participació política: «De vegades penso que m’agradaria que els joves hi estiguéssim més involucrats, però ho entenc perquè no és fàcil. Estem en un moment d’incertesa, de precarietat, de cercar habitatge, de no trobar on viure. Al final tot això és política i els joves ho toquem, ho vivim». Tot i això, la seva sensació és que «no s’aprofita aquest malestar per implicar-se a nivell polític». «Ho entenc, perquè la política institucional fa molta desconfiança. Si no saps un poc que és, des de fora fa una mica de por», reitera.
Sobre la seva elecció per Ara Eivissa, Prieto exposa que és on se sent més còmoda per ser un partit amb «valors de feminisme, ecologisme, llengua, cultura» i per ser municipalista. La decisió de posar-se en primera línia de la política, assegura, no va ser gens fàcil: «Ara estic fent oposicions i per a la gent jove ficar-se en política és molt difícil, perquè en aquesta franja d’?’entre els 25 i els 30 i poc, és el moment en què estàs intentant entrar al món laboral, aconseguir alguna cosa fixa, mirant lloguers… Estàs construint la base del que serà la teva vida futura i és difícil perquè hi ha molta incertesa». Prieto va ser coordinadora de les dues primeres edicions del Club de Lectura Feminista i impulsora del Contacontes Coeducatiu de l’Ajuntament d’Eivissa.