Desenes de persones han assistit al col·loqui celebrat a Eivissa, i que va comptar amb ponents d’àmplia trajectòria en la mediació per l’habitatge i en assessorament tècnic en diferents institucions de tot l’Estat.
AraMés ha celebrat aquest dijous un col·loqui i un debat posterior que ha arreplegat més d’un centenar d’assistents al THB Los Molinos i que també s’ha pogut seguir en línia.
AraMés ha escollit Eivissa per arrencar la seva agenda de tardor perquè és una l’illa on l’exclusió residencial i l’emergència d’habitatge és més flagrant.
La formació política, que es va presentar davant els mitjans i el públic en general el passat mes de maig a Palma, recull així un dels principals objectes de preocupació social de la ciutadania de les Illes: la manca d’habitatge assequible, el que suposa un greu problema, especialment per als col·lectius de gent jove, famílies monoparentals i persones en situació d’exclusió social.
El debat ha comptat amb la participació de la sociòloga Isa Nadal, de l’Observatori Social de les Illes Balears, qui ha afirmat que cada vegada hi ha més indicis de la relació directa entre pobresa i habitatge. Es tracta d’un problema estructural a les Illes Balears en bona part pel model econòmic que cada vegada tracta més l’habitatge com una mercaderia de luxe. Un altra dels problemes és el fet que no es disposa de dades sobre exclusió residencial des del punt de vista més ample del concepte, és a dir, més enllà del sensellarisme, que és una de les vessants de l’exclusió residencial.
Per la seva banda, el doctor en Economia, Miquel Puig, que també és escriptor i regidor de l’Ajuntament de Barcelona, ha assegurat que Les Balears segueixen una insostenible trajectòria d’empobriment econòmic i mediambiental. Redreçar-la requereix un pla coherent per passar de la quantitat a la qualitat.
Així mateix, Arturo Coego, de Housing First – Asociación Provivienda, ha apuntat que és necessari que les comunitats autònomes promoguin l’habitatge assequible, especialment pels col·lectius més vulnerables, tal i com promou el Pla estatal d’accés a l’habitatge, i el paper del tercer sector és clau perquè compta amb l’experiència i credibilitat necessaris, i per tant hi han de tenir un paper rellevant.
Finalment la portaveu d’AraMés, Sílvia Tur, ha recordat que la dificultat extrema d’accedir a un habitatge per a tot l’any a un preu assequible «obliga abordar aquesta qüestió des de l’anàlisi de les causes econòmiques i socials que més incidència tenen a les illes».
AraMés demana el desbloqueig de la llei d’habitatge estatal que ara es troba en tràmit al Congrés, i confia en el fet que aquest debat hagi estat el punt de partida per elaborar un document de «propostes valentes en matèria d’habitatge de cara a les eleccions Generals al Congrés de l’any que ve», ha afegit Tur.
Val a dir que a l’acte hi han assistit també: el senador Vicenç Vidal, el secretari general de Més per Mallorca, Jaume Alzamora; el coordinador de relacions exteriors de Més per Menorca, Damià Moll; i representants d’Ara Eivissa.